vrijdag 6 februari 2009

Wijsheid van het lichaam (5) velden


De mens functioneert onder normale omstandigheden als een ‘psychosomatische eenheid’. Lichaam en psyche beïnvloeden elkaar wederzijds. Psychische spanningen bijvoorbeeld leiden tot lichamelijke storingen, terwijl omgekeerd de psyche te beïnvloeden is door chemische middelen.

Veel parapsychologen nemen aan dat de mens meerdere ‘fijnstoffelijke’ lichamen bezit, zoals een etherlichaam, een astraal lichaam, een mentaal lichaam. De filosoof J.J. Poortman maakte een uitgebreide studie van deze leer der fijnstoffelijkheid, die hij hylisch pluralisme noemde (Vehicles of Consciuosness, 1954-1967). Deze terminologie van fijnstoffelijkheid stamt echter uit de negentiende eeuw, toen men meende alles in termen van stoffelijke deeltjes te kunnen verklaren. Deze voorstelling is inmiddels door de natuurkunde opgegeven. Vruchtbaarder is het om de mens te zien als een samenstel van ‘velden’, golven, energieën, vibraties, van zeer fijn (gedachten, hogere gevoelens) tot zeer grof (fysieke lichaam). Deze velden beïnvloeden elkaar wederkerig en zijn uiteindelijk manifestaties van het Zelf, de wezenskern van de mens, die samenvalt met het ene Zijn dat buiten tijd en ruimte staat. Het is dit Zijn (dat de natuurkunde kent als het ‘verenigde veld’ en de mystiek als de ‘leegte’) dat de oorsprong is van vele paranormale verschijnselen.

Sommige van deze velden zijn al te meten, zoals de aura, een stralingsveld rondom mensen en organismen, die sommige helderzienden kunnen waarnemen. In deze aura zou zich onder andere de lichamelijke en emotionele toestand van de persoon weerspiegelen. Door middel van de zogenaamde ‘Kirlian-fotografie’ is de aura zichtbaar te maken. Deze fotografie was een van de ontdekkingen van Russische parapsychologen die pas in 1970 in het westen bekend werden. Op grond van hun onderzoekingen kwamen zij tot de hypothese dat alle levende organismen naast een fysiek lichaam ook een soort tegenhanger-lichaam van energie bezitten, dat zij bioplasma-lichaam noemden. Waarschijnlijk is dit bioplasma dezelfde energie die de Chinezen ch’i noemen, welke zo’n grote rol speelt in de acupunctuur, bij magnetiseren en in vele andere alternatieve geneeswijzen. Een opmerkelijke ontdekking bij de Kirlian-fotografie was, dat storingen in het bioplasma-lichaam voorafgingen aan de lichamelijke symptomen. Dit suggereert dat dit lichaam van vitaal belang is voor de levensprocessen. Een zelfde resultaat bereikten de medische fysici Burr en Northrop, die ‘levensvelden’ van levende organismen wisten te meten met behulp van een voltmeter en een Geisslerse buis. De journalist Edward Russell, die deze onderzoekingen onder de aandacht bracht veronderstelt dat er op analoge wijze ‘denkvelden’ bestaan. Deze denkvelden zouden bijvoorbeeld ook de aangetoonde gevoeligheid van planten voor gevoelens en bedoelingen van mensen en dieren kunnen verklaren. De bioloog Rupert Sheldrake stelde dat de ontwikkeling en het gedrag van levende organismen worden bepaald door ‘morfogenetische velden’ die informatie doorgeven aan soortgelijke biologische structuren overal ter wereld.

Geen opmerkingen: