Men kan er redelijk van uitgaan dat een filosofie haar uiteenzettingen ontwikkelt tussen twee imperatieven, de eerste negatief, de andere positief, op het ene bord de ondeugd aan de kaak stellend die het ware denken vernietigt, op het andere, de inspanning, of de ascese, die haar mogelijk maken. De filosoof, als polyvalent werker construeert aldus het kader waarin hij de zin van de wereld gaat zichtbaar maken.
Plato die zowat alles begint, begint met dit kader te ontwerpen. Negatief, men moet zich van alle omgang met de dichtkunst onthouden, in het bijzonder met het descriptief of lyrisch gedicht, slechts toegelaten zijn de patriottische en strijdliederen. Men moet de dichters uit de ideale polis verjagen. Positief, men moet zich beperken tot een tiental jaar studie van de moeilijkste en meest diepzinnige wiskunde, wat in die periode de geometrie van de ruimte was, die net haar methodes ontworpen had. “Laat geen meetonkundige binnen” in deze ideale polis.
Gezien vanuit onze intellectuele situatie zijn deze imperatieven gewelddadig en obscuur. Vandaar dat het epithetum ‘platonicus’ in het algemeen niet als erg vleiend wordt beschouwd, noch voor Heidegger, noch voor Popper, noch voor Sartre, noch voor Deleuze, zelfs niet voor de marxistische hardliners, evenmin voor de weense of yankee logici. ‘Platonicus’ is bijna een belediging, zoals het er één was voor Nietzsche, die benadrukte dat onze tijd als opdracht had ‘van de ziekte die Plato heette te genezen’.
In het voorbijgaan mogen we echter stellen dat aangezien remedies (filosofische) dikwijls erger zijn dan de ziekte, dat onze tijd, om te genezen van de ziekte die Plato heet, een zodanig grote dosis naar binnen heeft gewerkt van de relativistische siroop, vagelijk sceptisch, licht spiritualistisch en flauw moralistisch, zij zachtjes aan het sterven is in het bedje van haar veronderstelde democratisch comfort.
Wie wil afrekenen met Plato, stelt zich bloot aan een speculatieve euthanasie. Maar waarom noemde ik de imperatieven van Plato ‘gewelddadig en obscuur’?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten